Autisme, bekeken vanuit de hersenen

Hersenen en de buitenwereld

Je kunt autisme op allerlei manieren bekijken: je kunt kijken naar de symptomen (zoals in de DSM gebeurt), je kunt kijken naar de genetica (er blijkt zo’n grote hoeveelheid genen bij betrokken te zijn dat het onmogelijk is om op basis van iemands genen te kunnen bepalen of iemand autistisch is), en je kunt kijken naar de hersenen…
Verder lezen…

 

De positieve kant van autisme

Van de andere kant bekeken

Wie autistisch is heeft officieel een `Autistisch Spectrum Stoornis’ (ASS), en de diagnose wordt gesteld aan de hand van kenmerken die in negatieve zin afwijken van wat wordt gezien als normaal’. Dat is een verkeerde voorstelling van zaken.

Naast eigenschappen die als negatief worden gezien (voor de persoon zelf en voor de samenleving), beschikken autisten namelijk ook over eigenschappen die juist in positieve zin afwijken van wat als `normaal’ wordt gezien. Vandaar dat steeds meer mensen autisme zien als `anders-zijn’, en niet als `afwijking’ of `stoornis’.

Tony Atwood, een bekende Australische autisme-expert, heeft daarom al eens voorgesteld om in plaats van een diagnose van autisme te stellen, op basis van negatieve eigenschappen, autisme te ontdekken, op basis van positieve eigenschappen.

Hier is een overzicht van de positieve eigenschappen die hij voorstelt, waarmee je autisme kunt ontdekken bij iemand.

Meer lezen: http://www.sylviastuurman.nl/blog/2017/11/de-positieve-kant-van-autisme/

De wereld in een spreadsheet

Van het blog van Sylvia Stuurman

Wat met techniek te maken heeft past perfect in een spreadsheet

Voor iemand met Asperger bestaat de wereld uit een (enorme) verzameling feiten. Om een beslissing te nemen of een mening te vormen, is er naast die verzameling feiten ook een moraal: een aantal regels over wat goed is en wat kwaad is. Het is dan simpelweg een kwestie van het spreadsheet van feiten doorrekenen, met de gewichten die de regels aan de feiten geven.

De notie ‘subjectief’ bestaat dus in feite niet, voor iemand met Asperger. Er zijn feiten en er zijn regels, en aangezien die regels universeel zijn in de ogen van iemand met Asperger, kun je over allerlei kwesties in feite maar op één conclusie uitkomen. Tenzij je niet goed bent in het rekenen met een spreadsheet natuurlijk, en dat komt nogal eens voor, gezien het grote aantal mensen dat het niet in alle gevallen eens is met degene met Asperger. (Meer…)

Een partner met Asperger

Van het blog van Sylvia Stuurman

Waar andere vrouwen gevraagd wordt te poseren naast de Ferrari, word jij juist gevraagd uit de weg te gaan voor de foto 😉

Pas toen we al jaren met elkaar samenleefden kwamen we er achter dat Ernst het syndroom van Asperger heeft. Inmiddels is er (zoals dat hoort voor je met zekerheid kunt zeggen of dat zo is) een zeer uitgebreide diagnose gesteld. En inmiddels heb ik, uiteraard, zo’n beetje alles gelezen wat er te vinden is over dat syndroom van Asperger. Hoe is dat, een partner zijn van iemand met dat syndroom van Asperger?

In de eerste plaats verandert er natuurlijk weinig ten opzichte van de situatie voor er een diagnose ligt: Hij blijft dezelfde persoon; een etiketje verandert niets wezenlijks aan wie iemand is. Ik had al lang gemerkt dat Ernst soms vreemd reageerde, anders dan andere mensen. En ik had me al lang op het standpunt gesteld dat ik zo goed voelde dat zijn bedoelingen goed waren, dat ik dat vreemde gedrag nooit heb toegeschreven aan onwil, luiheid, kwaadwillendheid of egoïsme (zoals mensen met het syndroom van Asperger tijdens hun leven helaas heel erg vaak overkomt). (Meer…)

 

Empathie en autisme

Van het blog van Sylvia Stuurman

Iemand met autisme voelt het `godverdegodver’ haarscherp aan

Over autisme wordt nogal eens gemeld dat wie autisme heeft geen of weinig empathie zou voelen. Wikipedia vertelt bijvoorbeeld: “Zo worden autisme en het syndroom van Asperger vaak gekarakteriseerd door een verminderd vermogen tot empathie voor een andere persoon”.

Wie daadwerkelijk iemand kent met het syndroom van Asperger weet dat iemand met autisme wel degelijk heel veel empathie kan voelen: wat Wikipedia meldt klopt simpelweg niet, tenzij je een veel te nauwe definitie van empathie hanteert. Hoe zit het dan wel? (meer…)

Indrukken filteren en autisme

Van het blog van Sylvia Stuurman:

Een klassieke auto bewonderen

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in autisme, sinds Nico Tinbergen, de etholoog, samen met z’n vrouw vanuit z’n biologische kijk probeerde te bekijken hoe autistische kinderen reageren.
Sinds bij Ernst het syndroom van Asperger is geconstateerd ben ik me nog veel meer gaan verdiepen in autisme en het syndroom van Asperger.

Autistische trekken kun je bij veel mensen zien (ik herken er een behoorlijk aantal bij mezelf), maar er is een groot verschil tussen iemand met een aantal autistische trekken en iemand met het syndroom van Asperger (of een andere “echte autist”). Hoe zit dat? (meer…)

Wij komen weer Autogether als we geluk hebben.

Alle Autistiformen verzamelen zo gauw we kunnen, “Autogether”

Een omgeving voor jongeren en oudere jongeren met autisme en aanverwante buitengewone ontwikkelingen. Niets moet, (bijna) alles mag. Leuke dingen doen en anderen ontmoeten. En wie weet ontstaan er Autogether vriendenkringen.

Daarvoor is Autogether, om mede ASS-Burgers ¹ te ontmoeten.
Om te ontdekken dat je niet de enige Buitengewoon Ontwikkelde bent.

We verzamelen bij de Tapijn, officieel Tapijnkazerne 20,
De Ingang van het terrein vind je echter bij Sint Huberteslaan 10/12 of direct tegenover Flikken Maastricht aka. de Kit.
Wandel het oude hek door en volg de Autogether Logo’s

Veelrichtings verkeersbord
Autogether, waar we lekker ongereguleerd alle kanten op mogen denken

Onze Buitenwereld:

Om de buitenwereld te ontdekken en te onderzoeken waarom die wereld zo vreemd voor ons is, in een omgeving waar iedereen buitengewoon ontwikkeld is, en je niet vreemd aangekeken word omdat je jezelf wilt zijn…

Waar je gewoon JEZELF mag zijn, zonder steeds na te hoeven denken over wat de mensen allemaal van je denken, lekker ontspannen buitengewoon wezen 🙂

En als het je bevalt om met gelijk gestemden onder elkaar te zijn, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Je mag natuurlijk gewoon een beetje observeren, en als je dan denkt, goh dat is een interessante gast, daar wil ik meer van weten, ga je wat dichterbij staan of zitten, wat je maar wilt…

En dan ontstaat er vanzelf een moment waar je ook wat wilt zeggen, en omdat we allemaal lekker buitengewoon zijn, hoef je niet eerst na te denken, hoef je niet bang te zijn dat de zin niet zo is als gewone mensen dat van je verwachten.
En voor je het weet ben je in gesprek met een gelijkgezinde geest, en dan ontstaan opeens gesprekken op ons niveau, en ben je samen in gesprek…

Gesprek, hapje en drankje:

We werken eraan om een tweede en hopelijk daarna nog vele jaren een plek te kunnen bieden waar je buitengewoon mag zijn 🙂

Als je dan eenmaal samen in gesprek bent, kun je ook samen dingen bedenken.
Ons lijkt het leuk om samen leuke dingen bedenken om te doen:

  • Een film bekijken.
  • Een kaartje leggen.
  • Een discussie voeren
  • Een wandschildering maken.
  • Een warme maaltijd koken
  • Een boswandeling maken.
  • Een eigen buitennissig idee
  • ……..vul maar in…..
    (hopla in de Ideeën-bus)Wie weet wat er nog meer uitkomt!

Eén ding staat voorop:
Autogether is er voor alle ASS-Burgers en ASSertievelingen.

Dus heb je een in jouw ogen vreemd idee, geen enkel probleem ook de ‘organisatie’ bestaat uit ASS-Burgers, dus wij staan echt niet snel te kijken van ‘vreemde’ plannen.
(maar we laten ons graag verrassen)

Iedereen mag zichzelf zijn, en zijn ideeën inbrengen !

Onder het genot van een hapje en een drankje, zonder verplichting bij elkaar en met elkaar Autogether zijn. Want gewoon een beetje mijmerend en observerend de katjes uit de boon te kijken kan bij Autogether, of wil je eerst een studie maken van eigen-aardigheden van de vele verschillende Autisti-vormen.

(Dankzij de gemeente Maastricht mogen we je een hapje en een drankje aanbieden dus je hoeft je ook geen zorgen te maken over de kosten)

Hopelijk binnenkort is het weer Autogether in de Tapijn “Achter de Bank”

De locatie achter de Bank bij de Tapijn
“Achter de Bank” bij Tapijn

Wil je iemand meenemen? Geen probleem.

Als dit je leuk lijkt en je wilt komen kijken, geef het even door, dan houden we daar rekening mee .
Zoals we aan het begin al schreven, ‘bijna’ alles kan

Stuur een mailtje naar: info@autogether.eu

We kennen je nog niet, maar heten je alvast welkom, wie je ook bent!
(we zijn gewoon rete nieuwsgierig of er nog meer van die heerlijk verrassend vreemde snoeshanen zijn zo als wij onszelf zien en zijn)

¹ ASS-Burger: Iemand in het Autisme Syndroom Spectrum (A.S.S.)